Osuda stavova
1

Njemačka ministrica odbrane: Macron želi zamijeniti NATO, a mi da ga ojačamo

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer distancirala se od nedavne kritike francuskog predsjednika Emmanuela Macrona upućene NATO-u.

Ona je rekla da dok predsjednik Francuske želi da zamjeni taj vojni savez, Njemačka želi da ga ojača.

Macron je u intervjuu za "The Economist" nedavno rekao da je NATO u stanju moždane smrti, a da Evropa ne može više da se osloni na SAD te da između Washingtona saveznika u NATO ne postoji koordinacija u donošenju strateških odluka.

U intervjuu za "Welt am sontag", njemačka ministrica kaže da i u Berlinu smatraju da je potrebna veća evropska saradnja u sigurnosnoj politici, ali da Pariz ima drugačiju perspektivu od Berlina, prenosi Politico.

"Kad Francuska govori o većoj evropskoj saradnji u odbrani, oni govore o strateškoj autonomiji. Francuzi žele snažnu evropsku saradnju koja će zamijeniti NATO", rekla je Annegret Kramp-Karrenbauer.

Ona je dodala da je više zabrinuta za sposobnost djelovanja.

"Moje stanovište je da svako jačanje evropske odbrane također jača evropski stub u NATO", rekla je Kramp-Karrenbauer ili kraće AKK, kako je zovu u Njemačkoj.

AKK je ocijenila je i da "Francuska ima drugačiju vojnu kulturu od Njemačke".

"To se odražava u najnovijim prijedlozima njenog predsjednika. Ali Njemačka također ima svoje interese", rekla je ona istakavši značaj partnerstva Berlina i Pariza kao i njegovu integraciju u NATO.