Svijet
0

Njemačka kritizira Moskvu zbog raketa u Kalinjingradu

FENA
Njemačka vlada izrazila je zabrinutost zbog najave ruskog predsjednika Dimitrija Medvjedeva prema kojoj Rusija namjerava postaviti rakete na područje Kalinjingrada kao odgovor na planiranu izgradnju američkoga raketnog štita u Poljskoj i Češkoj.

"To je pogrešan signal u krivo vrijeme", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, prenose u četvrtak njemački mediji. Steinmeier je time reagirao na najavu Medvjedeva o postavljanju ruskih raketa i izrazito protuamerički intoniran govor, održan upravo na dan pobjede Baracka Obame i najave političkih promjena u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Rusija mora spoznati da je svijet ovih dana na prekretnici i da ima realnih izgleda za novi početak u rusko-američkim odnosima", rekao je Steinmeier. On je pozvao Moskvu da "prihvati izazov" novonastale situacije u Washingtonu.

"Ne smijemo pasti u staru shemu blokovskog razmišljanja", istaknuo je Steinmeier.

"Obamin izbor pruža potpuno nove mogućnosti u međunarodnoj politici jer će novi predsjednik tražiti i nove načine pristupa svjetskim sukobima", dodao je Steinmeier, prenijela je Hina.

Njemački ministar vanjskih poslova posebice je istaknuo nužnost uspostave dijaloga o pitanjima koja u sebi nose opasnost od novoga gomilanja oružja u EVropi.