Svijet
0

Njemačka: Još jedna "doktorska" afera političara

FENA
Bernd Althusmann
Bernd Althusmann
U aferi ''doktorat-plagijat'', koja pogađa njemačku političku scenu, našao se i ministar kulture Donje Saksonije Bernd Althusmann iz Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, čiji je rad na provjeri na Univerzitetu u Potsdamu.

Jedna analiza njegovog doktorata pokazuje, piše u srijedu njemačka štampa, da je ovaj političar strane misli i ideje ''na skriveni način'' iznosio kao sopstvene.

Ministar, koji je 2007. godine, kada je doktorirao u Potsdamu, već bio jedan od vodećih ljudi u poslaničkom klubu CDU u Donjoj Saksoniji, isključuje mogućnost da je svjesno i namjerno prepisivao kao i mogućnost ostavke s političkih funkcija, prenosi štampa.

Kada je riječ o oduzetim doktoratima zbog plagijata radova, najnoviji slučajevi su bivša potpredsjednica Evropskog parlamenta Silvana Koch-Merin i Jorgo Chatzimarkakis, oboje iz redova njemačkih liberala.

Liberali prednjače po broju doktora u svojim redovima, pošto skoro 25 posto poslanika Bundestaga iz te stranke ima doktorat, precizira njemačka štampa.

Na drugom mjestu su demohrišćani kancelarke Merkel, s 22 posto doktora, a iz njih su opozicioni socijaldemokrate, zeleni i ljevičari s oko 15 posto doktora među poslanicima, piše štampa.

Najpoznatiji među bivšim doktorima-političarima je Carl-Teodor zu Guttenberg, nekadašnja ''politička zvijezda'', ''nosilac nade'', bivši ministar odbrane i, kako se špekulisalo, mogući kancelarski kandidat demohrišćana umjesto Merkel, koji je, zbog plagijata, morao da povuče sa svih političkih funkcija.