Tužba Nikaragve
0

Njemačka iznijela odbranu u optužbi za podržavanje genocida: Sigurnost Izraela je u centru politike

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka je rekla da je sigurnost Izraela u "srži" njegove vanjske politike zbog historije holokausta, ali je odbacila optužbe na najvišem sudu UN-a da pomaže genocid u Gazi naoružavajući Izrael.

Nikaragva je pokrenula tužbu protiv Njemačke pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) pozivajući sudije da nalože obustavu njemačkog oružja Izraelu, navodeći da je time prekršena njena obaveza da spriječi genocid i osigura poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

Njemačka je u utorak imala priliku da odgovori na optužbe iznesene protiv nje nakon što je pravni tim Nikaragve otvorio slučaj u ponedjeljak. Nikaragva je rekla ICJ-u da je "patetično" za Njemačku da Palestincima pruža humanitarnu pomoć dok isporučuje oružje koje ih je ubilo, te da Njemačka "ne može napraviti razliku između samoodbrane i genocida".

Odgovarajući na kritike, njemački predstavnici su insistirali na tome da je isporučila oružje samo "na osnovu detaljnog ispitivanja... koje daleko prevazilazi zahtjeve međunarodnog prava".

Naša historija je razlog zašto je sigurnost Izraela bila u središtu vanjske politike Njemačke. Tamo gdje je Njemačka pružila podršku Izraelu, uključujući u vidu izvoza oružja i druge vojne opreme, Nikaragva je grubo izvrnula kvalitet i svrhu ovih isporuka.

Njemačka je naučila iz svoje prošlosti, prošlosti koja uključuje odgovornost za jedan od najstrašnijih zločina u ljudskoj istoriji, Šou", kazala je Tania von Uslar-Gleichen, pravna savjetnica njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Uprkos kritikama Nikaragve na račun takvog argumenta, drugi advokat, Christian Tams, naglasio je da "Njemačka nastavlja pružati humanitarnu podršku (u Gazi) svaki dan".

Njemačka je također jasno stavila do znanja da vjeruje da Izrael djeluje u samoodbrani kao odgovor na napade 7. oktobra u kojima su Hamas i drugi palestinski militanti ubili oko 1.200 ljudi. Izrael je ubio više od 33.000 Palestinaca u svojoj ofanzivi odmazde.

Nikaragva također želi da ICJ natjera Njemačku da obnovi finansiranje Unrwa. Njemačka je povukla podršku agenciji UN-a za palestinske izbjeglice nakon do sada nepotkrijepljenih navoda Izraela da je 12 članova osoblja bilo uključeno u napade 7. oktobra.

Očekuje se da će ICJ donijeti privremene mjere u slučaju Nikaragve za nekoliko sedmica, ali bi konačna presuda mogla potrajati godinama.

U januaru, kao odgovor na slučaj koji je protiv Izraela pokrenula Južna Afrika, ICJ je izdao nekoliko privremenih mjera osmišljenih da zaustave sve potencijalne akte genocida.

Drugi advokat iz Njemačke, Samuel Wordsworth, tvrdio je da, budući da ICJ još nije presudio da li je Izrael prekršio konvenciju o genocidu, Njemačka ne može kršiti obavezu sprečavanja genocida.