Svijet
0

Njemačka: Iza propalih terorističkih napada stoje teroristi povezani s Libanom?

FENA
Propali teroristički napadi na dva vlaka u Njemačkoj krajem srpnja nisu uspjeli pukim slučajem, a moguće je da iza njih stoje teroristi povezani s Libanom, priopćilo je njemačko državno odvjetništvo u petak u Wiesbadenu.

"Napadi su mogli izazvati iste učinke kao i teroristički napadi u Madridu i Londonu", izjavio je šef Saveznog kriminalističkog ureda Joerg Ziercke.

"Upaljači u obje bombe su upaljeni ali zbog prevelike koncentracije plina u bocama nije došlo do eksplozije", izjavio je državni odvjetnik Rainer Griesbahn na izvanrednoj konferenciji za tisak u prostorijama Saveznog kriminalističkog ureda u Wiesbadenu na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati istrage.

"Pretpostavke da se radi o terorističkoj pozadini, a ne o pokušaju ucjene ili o djelu neuračunljive osobe, u međuvremenu su se učvrstile", izjavio je Griesbaum.

"Pretpostavljamo da se radi o dosad nepoznatoj terorističkoj skupini koja djeluje u Njemačkoj", izjavio je Griesbaum te je dodao da do sada niti jedna organizacija nije preuzela odgovornost ali da je to, s obzirom da je napad neuspio, i bilo za očekivati.

U neeksplodiranim koferima su pronađeni tragovi koji upućuju na "libanonsko porijeklo", a policija je putem TV-a i interneta objavila i fotografije podmetača bombi koje su na željezničkom kolodvoru u Koelnu snimile sigurnosne kamere.

Na snimci se vide dva tamnoputa mladića kako 31. srpnja oko podneva u brze vlakove prema Dortmundu i Koblenzu unose kofere u kojima su se nalazile eksplozivne naprave sačinjene od velike plinske boce, benzina u bocama i satnog mehanizma. Počinitelji su nakon nekoliko stanica napustili vlakove u kojima su ostale eksplozivne naprave. Satni mehanizam je bio podešen tako da do eksplozije dođe pri punoj brzini vlaka nekoliko kilometara prije kolodvora u Dortmundu, odnosno Koblenzu.

Regionalni vlakovi su jedno od glavnih prijevoznih sredstava u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija i njima se dnevno služe deseci tisuća putnika.

Državno odvjetništvo je raspisalo nagradu od 50.000 eura za informacije koje bi pridonjele otkrivanju počinitelja.