|

Njemačka: Iza propalih terorističkih napada stoje teroristi povezani s Libanom?

Njemačka: Iza propalih terorističkih napada stoje teroristi povezani s Libanom?
0
F
FENA
18.8.2006. u 21:30
0
komentara
0

dijeljenja
Njemačka: Iza propalih terorističkih napada stoje teroristi povezani s Libanom?
Propali teroristički napadi na dva vlaka u Njemačkoj krajem srpnja nisu uspjeli pukim slučajem, a moguće je da iza njih stoje teroristi povezani s Libanom, priopćilo je njemačko državno odvjetništvo u petak u Wiesbadenu.
"Napadi su mogli izazvati iste učinke kao i teroristički napadi u Madridu i Londonu", izjavio je šef Saveznog kriminalističkog ureda Joerg Ziercke.

"Upaljači u obje bombe su upaljeni ali zbog prevelike koncentracije plina u bocama nije došlo do eksplozije", izjavio je državni odvjetnik Rainer Griesbahn na izvanrednoj konferenciji za tisak u prostorijama Saveznog kriminalističkog ureda u Wiesbadenu na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati istrage.

"Pretpostavke da se radi o terorističkoj pozadini, a ne o pokušaju ucjene ili o djelu neuračunljive osobe, u međuvremenu su se učvrstile", izjavio je Griesbaum.

"Pretpostavljamo da se radi o dosad nepoznatoj terorističkoj skupini koja djeluje u Njemačkoj", izjavio je Griesbaum te je dodao da do sada niti jedna organizacija nije preuzela odgovornost ali da je to, s obzirom da je napad neuspio, i bilo za očekivati.

U neeksplodiranim koferima su pronađeni tragovi koji upućuju na "libanonsko porijeklo", a policija je putem TV-a i interneta objavila i fotografije podmetača bombi koje su na željezničkom kolodvoru u Koelnu snimile sigurnosne kamere.

Na snimci se vide dva tamnoputa mladića kako 31. srpnja oko podneva u brze vlakove prema Dortmundu i Koblenzu unose kofere u kojima su se nalazile eksplozivne naprave sačinjene od velike plinske boce, benzina u bocama i satnog mehanizma. Počinitelji su nakon nekoliko stanica napustili vlakove u kojima su ostale eksplozivne naprave. Satni mehanizam je bio podešen tako da do eksplozije dođe pri punoj brzini vlaka nekoliko kilometara prije kolodvora u Dortmundu, odnosno Koblenzu.

Regionalni vlakovi su jedno od glavnih prijevoznih sredstava u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija i njima se dnevno služe deseci tisuća putnika.

Državno odvjetništvo je raspisalo nagradu od 50.000 eura za informacije koje bi pridonjele otkrivanju počinitelja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.