Svijet
0

Njemačka i UN za bliskoistočni mirovni proces

FENA
Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier
Ujedinjeni narodi i Njemačka žele uložiti dodatne napore kako bi bliskoistočni mirovni proces bio pokrenut s mrtve točke, priopćeno je u srijedu u Berlinu nakon susreta glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona i njemačkog ministra vanjskih poslova Franka - Waltera Steinmeiera.

"Najvažnije je da svjetska zajednica u ovom, za bliskoistočni mirovni proces, teškom trenutku nastupa s istih pozicija", izjavio je Steinemeier misleći pri tom na intenziviranje kontakata tzv. bliskoistočne četvorke sastavljene od predstavnika UN-a, Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije koja se u srijedu uvečer sastaje u Berlinu.

Steinemeir je posebice istaknuo činjenicu da se bliskoistočna četvorka u ovoj godini sastaje već po drugi put.

Glavni tajnik UN-a, kojemu je ovo prvi službeni posjet Berlinu, pohvalio je, unatoč izostanku konkretnih zaključaka, nedavni izraelsko-palestinski susret u Meki.

"Mirovni proces je kompliciran i stoga je važno da UN podrži inicijativu iz Meke", izjavio je Ki-Moon te je naglasio da od uspjeha bliskoistočnog mirovnog procesa ne ovisi samo mir u toj regiji nego i u cijelom svijetu.

Njemački ministar vanjskih poslova se osvrnuo i na iransku nuklearnu krizu te je Teheranu poručio da problemi neće biti riješeni "objavljivanjem proglasa" nego poduzimanjem "konkretnih koraka".

U svrhu pripreme večerašnjeg susreta Steinmeier će se tokom dana sastati s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice te s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Njemačka, koja trenutačno predsjeda EU-om i skupinom G8 je kao jedan od ciljeva svog predsjedanja najavila i pokretanje bliskoistočnog mirovnog procesa s mrtve točke, prenosi Hina.