Svijet
0

Njemačka i Poljska žele novi početak

FENA
Njemačka i Poljska žele što prije riješiti sporna pitanja i početi novo poglavlje u njemačko-poljskim odnosima, saopćeno je nakon susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i poljskog premijera Donalda Tuska u utorak u Berlinu.

"Mi smo spremni raspravljati o svim spornim temama", rekla je Merkel nakon susreta s Tuskom kojem je ovo prva posjeta Njemačkoj u svojstvu premijera.

Ona je najavila da će oko rješenja jedne od spornih tema, izgradnje Baltičkog plinovoda, uskoro razgovarati ministri gospodarstva dviju zemalja. "Tražit ćemo mogućnost udovoljavanja poljskim zahtjevima u vezi s ovim projektom", izjavila je Merkel.

Poljska zajednički rusko-njemački projekt Baltičkog plinovoda, koji bi trebalo da osigura opskrbu Njemačke ruskim plinom, smatra spornim jer je on pokrenut bez sudjelovanja Poljske ispred čije obale plinovod prolazi.

Projekt Baltičkog plinovoda rezultat je suradnje bivšega njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Merkel je također najavila da će u Varšavu uskoro otputovati i vladino izaslanstvo koje bi trebalo pronaći rješenje za problem spornog "Memorijalnog centra za protjerane Nijemce" koji bi trebalo da bude izgrađen u Berlinu a iza kojeg stoji, u Poljskoj sporna, predsjednica Centra za protjerane demokršćanska političarka Erika Steinbach.

Merkel je ponovila da njemačka vlada ne podržava individualne zahtjeve za obeštećenje Nijemaca protjeranih nakon Drugoga svjetskog rata iz Poljske a iza kojeg stoji organizacija Erike Steinbach.

"Važno je njemačko-poljske odnose ponovno postaviti na prijateljske temelje", rekla je Merkel.

Tusk je pozdravio početak međudržavne rasprave o gorućim problemima. On je istodobno najavio da će u "glavnim pitanjima" nastaviti politiku svog prethodnika Kaczynskog, posebno kada je u pitanju odnos prema Eriki Steinbach.

"Takve bi osobe trebale biti udaljene od projekata koji bi trebali približiti poljski i njemački narod", izjavio je Tusk.

Poljski premijer je predložio otvaranje memorijalnog centra u Danzigu, umjesto u Berlinu, koji bi tematizirao "nedaće svih žrtava" rata i poraća.

Poljski premijer bi, prema najavama, trebalo da se sastane i s njemačkim predsjednikom Horstom Koehlerom.

Njemačko-poljski odnosi, prenosi Hina, pogoršani su za vrijeme vladavine braće Kaczynski, a tome su doprinijeli i mediji dviju zemlja uvredljivim napisima na račun političara iz Varšave i Berlina.