|

Njemačka i Namibija pokrenule proces pomirbe

Njemačka i Namibija pokrenule proces pomirbe
0
F
FENA
6.11.2007. u 19:20
0
komentara
0

dijeljenja
Njemačka i Namibija pokrenule proces pomirbe
Predstavnici vlada Njemačke i Namibije pokrenuli su u utorak u Bonnu inicijativu kojom bi se u cijelosti trebali normalizirati odnosi dviju zemalja, još u sjeni zločina koje su prije 100 godina počinile njemačke kolonijalne jedinice nad narodima u Namibiji.
"Stanovnici Namibije zaslužili su našu pomoć", rekla je njemačka ministrica za pomoć zemljama u razvoju Heidemarie Wieczorek-Zeul prilikom potpisivanja memoranduma kojim se pokreće inicijativa za pomirbu. Njemačka se obvezala da će u sljedećih tri do pet godina Namibiji pružiti pomoć u visini od ukupno 20 miliona eura.

Novac bi, kako je izjavila Wieczorek-Zeul, bio prije svega uložen u male gospodarske, socijalne i kulturne projekte.

"Ovim sredstvima želimo izravno pomoći namibijskoj vladi u njezinoj politici nacionalnog pomirenja", rekla je Wieczorek - Zeul, prenijela je Hina.

Njemačke kolonijalne jedinice ugušile su u tadašnjoj koloniji
Njemačkoj jugozapadnoj Africi, između 1904. i 1908., pobunu naroda Herero i Nama. Tom je prilikom, u borbama i kroz kasnije progone poginulo oko 90.000 pobunjenika što predstavlja oko 80 posto pripadnika tih naroda.

Njemačka je koloniju Njemačku jugozapadnu Afriku izgubila 1915. a politika pomirenja s narodima današnje Namibije počela je za vladavine kancelara Helmuta Kohla.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.