Svijet
0

Njemačka i Francuska za navigacijski sistem "Galileo", Britanija protiv

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u ponedjeljak su se u Berlinu, u okviru redovnih međuvladinih konsultacija, usprotivili zahtjevima iz Velike Britanije da se zaustavi razvoj evropskoga satelitskog navigacijskog sistema "Galileo".

"Evropi treba taj sistem", rekla je Merkel i dodala da i Njemačka i Francuska žele taj sistem kojim će „Evropska unija konkurirati vojnome američkom GPS sistemu, prenijele su agencije.

Njemačka kancelarka je istaknula da ministri prometa zemalja članica Evropske unije treba do kraja novembra da pronađu rješenje u sporu oko "Galilea", a Sarkozy naglasio da on i Merkel žele što hitnije rješenje tog pitanja.

Nakon propasti jednoga industrijskog konzorcija, evropski navigacijski sistem "Galileo", vrijedan milijarde eura, za sada, treba biti finansiran državnim novcem.

Njemačka se izjasnila protiv prijedloga Evropske komisije da se taj novac uzme iz tekućih budžetskih sredstava, a načinom finansiranja ovog sistema će se, kako javljaju njemački mediji, u utorak baviti i ministri finansija zemalja EU-a.