Njemačka i Austrija rade na prijedlogu zajedničkog evropskog zakona o azilu

S
SRNA
19.12.2015. u 19:07
0
5
Njemačka i Austrija rade na prijedlogu zajedničkog evropskog zakona o azilu
0
Njemačka i Austrija rade na prijedlogu zajedničkog evropskog zakona o azilu Peter Altmaier (Foto: EPA)
Njemačka i Austrija rade na prijedlogu zajedničkog evropskog zakona o azilu, rekao je njemački koordinator za izbjegličku krizu Peter Altmaier.
On je rekao da sarađuje po ovom pitanju sa austrijskim ministrom koji je uključen u pitanja migrantske krize Josefom Ostermayerom.

"Razmatramo kako bi takav jedan sistem trebalo da izgleda", rekao je Altmaier.

On je rekao da će uskoro kontaktirati i druge zemlje kao što su Francuska i Holandija, dodajući da sada postoji više spremnosti da se o tome govori nego ranije.

Na pitanje šta podrazumijeva takav zajednički zakon EU, on je rekao da će se osnovna odluka o tome da li nekome treba zaštita ili ne donositi na takozvanim žarištima, i to će biti početak.

"Oni koji dobiju pozitivnu odluku oni će biti raspoređeni u druge članice EU prema određenom programu, a u tim zemljama će podnijeti zahtjev za azil", rekao je on.

Ta žarišta ili skrining centri, koji predstavljaju suštinski dio ideje o zajedničkom zakonu, nalaze se u Italiji i Grčkoj i u njima će se identifikovati tražioci azila, kao i oni koji imaju pravo na relokaciju u okviru EU.

On je podsjetio da trenutno postoje samo dva potpuno operativna centra, a da je planirano da ih bude 11.

Njemačka Vlada vidi zajednički evropski zakon o azilu, zajedno sa osiguranjem spoljnih granica bloka, kao ključ u smanjenju broja migranata koji dolaze u Njemačku.


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: