{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka hoće da tuži Ivana Demjanjuka

F
10.11.2008. u 18:40
0
1
Njemačka hoće da tuži Ivana Demjanjuka
0
Njemačka hoće da tuži Ivana Demjanjuka
Njemački administrativni organ zadužen za istragu o nacističkim zločinima saopćio je u ponedjeljak kako će preporučiti da se podigne optužnica protiv 88-godišnjeg Johna (Ivana) Demjanjuka kojeg sumnjiči da je bio čuvar u konc-logoru Sobibor.
"Prema rezultatima istrage, centralna ćelija za nacističke zločine stekla je uvjerenje da je Demjanjuk kao čuvar u konc-logoru Sobibor, u Poljskoj, kriv za saučesništvo u ubistvu najmanje 29.000 evropskih židova, precizira se u saopćenju ovog organa.

Sada je na tužilaštvu u Muenchenu da odluči da li će eventualno optužiti i zatražiti izručenje Demjanjuka, ukrajinskog porijekla, koji živi u SAD-u od 1950. godine i za kojeg se sumnjalo da je bio "Ivan Strašni", jedan od glavnih krvnika u logoru Treblinka.

"Za razliku od drugih koncentracionih logora, kao što je na primjer Aušvic, Sobibor je imao jedan jedini cilj, a to je bilo ubijanje zatvorenika. Čuvari nisu mogli da kažu kako nisu bili u toku s onim što se događalo", precizirao je agenciji AFP vođa istrage Kurt Schrimm.

Demjanjuka su krajem 1970. godine deportirci prepoznali kao Ivana Strašnog. Izručen Izraelu, bio je osuđen na smrt u aprilu 1988. godine, a zatim ga je izraelski vrhovni sud oslobodio u julu 1993. godine na temelju arhiva KGB-a koje su identificirale drugog čovjeka, Ivana Maršenka, kao Ivana Strašnog.

On je tada upućen u SAD. Pošto je vlastima lagao o svojim aktivnostima za vrijeme rata, ovom bivšem čuvaru je oduzeto američko državljanstvo i stavljen je u kućni pritvor. Američko pravosuđe je dobilo svjedočenja prema kojim je Damjanjuk viđen u Sobiboru kako nogom i kundakom puške udara židove kako bi brže sišli s vagona koji su ih dovezli u logor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: