Svijet
0

Njemačka: Godišnjica dolaska nacionalsocijalista na vlast

FENA
Njemačka danas komemorativnim skupovima obilježava 75. godišnjicu dolaska Adolfa Hitlera na vlast i početka nacionalsocijalističkog terora u Njemačkoj, a u toj su prigodi vodeći njemački političari pozvali na jaču borbu protiv nedemokratskih tendencija u društvu.

"Njemačka je, doduše, stabilna demokracija, ali povijesni proces dolaska nacionalsocijalista na vlast ostaje kao upozorenje svim slobodnim društvenim uređenjima", rekao je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert u razgovoru za radiostanicu Kulturradio. Lammert je pozvao na pojačano djelovanje u borbi za demokraciju.

"Politički ekstremizam i antisemitizam pojave su koje ne možemo zanemariti", zaključio je Lammert.

Kurt Beck, predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), jedine stranke koja se u tadašnjem Reichstagu usprotivila donošenju tzv. zakona o punomoći koji je Hitleru omogućio ukidanje demokratskih ustanova, istaknuo je da njemačka demokracija i dalje mora "ostati budna".

"Na današnji dan prisjećamo se trenutka kad je pokrenuta njemačka katastrofa i prisjećamo se miliona žrtava nacionalsocijalizma", rekao je Beck.

Predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Guido Westerwelle upozorio je da je dolazak Hitlera na vlast i ukidanje Vajmarske republike kao "prve njemačke demokracije" vječita opomena i liberalima.

Predsjednica Središnjega židovskog vijeća u Njemačkoj Charlotte Knobloch upozorila je na rezultate nedavno provedena istraživanja koje je pokazalo da svaki četvrti Nijemac smatra da je nacionalizam "imao i dobrih strana", javila je Hina.

U lokalnom parlamentu savezne pokrajine Mecklenburg-Vorpommern dogodio se izgred kad su zastupnici ekstremno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) odbili minutom šutnje odati počast žrtvama nacionalsocijalizma te su rekli da će to učiniti tek kad se oda počast i "njemačkim žrtvama".

Predsjednik Paul von Hindenburg je 30. januara 1933., nakon unutarnjopolitičkih nestabilnosti, proglasio Hitlera kancelarom, što je nacionalsocijalistima omogućilo preuzimanje vlasti.