Pravnik po struci
0

Njemačka: Gerhard Schindler novi šef obaveštajne službe

FENA
Gerhard Schindler
Gerhard Schindler
Ekspert za pitanja terorizma u Ministarstvu unutarnjih poslova Njemačke Gerhard Schindler (59) biće novi šef njemačke Savezne obavještajne službe (BND), zaključila je u srijedu vlada njemačke kancelarke Angele Merkel.

Schindler, pravnik po struci, preuzeće 1. januara 2012. godine funkciju šefa BND-a i na tom mjestu nasljediti Ernsta Uhrlau, koji odlazi u penziju.

Budući šef BND-a bio je do sada šef Odjeljenja za javnu sigurnost Saveznog ministarstva unutarnjih poslova, nadležan između ostalog i za Saveznu službu za zaštitu Ustava.

Za Schindlera, koji će biti 11 po redu šef BND-a, se kaže da je čovjek liberala s dobrim kontaktima među demohrišćanima i da je u svojoj 20-godišnjoj karijeri u Ministarstvu unutarnjih poslova dao doprinos produžetku važenja antiterorističkih zakona, prenose u srijedu mediji.

Kada je riječ o BND, to je služba koja od 1956. godine sakuplja u inostranstvu za saveznu vladu i druge savezne organe politička, ekonomska, vojna, tehnička i naučna saznanja.

Od kraja istočno-zapadnih konfrontacija, BND se sve više bavi pitanjima trgovine drogom, pranja novca, ilegalnom trgovinom oružjem i tehnologijom, kao i međunarodnim terorizmom.

BND ima oko 6.000 saradnika u centrali u Pulahu kod Minhena i u budućoj centrali u Berlinu i oni ne djelaju na unutrašnjem planu.

Godišnji budžet BND se procjenjuje na oko 400 miliona eura, prenose mediji i najavljuju da će na ljeto biti imenovan i novi šef Savezne kriminalističke službe.