Rupe u zakonu
104

Njemačka, Francuska i još osam zemalja EU godinama kršile zabranu izvoza oružja Rusiji

S. M.
Francuska, Njemačka i još osam država članica Evropske unije koristile su zakonske rupe u embargu na oružje nametnuto Rusiji 2014. godine kako bi nastavile isporučivati ​​vojnu opremu.

Rusija je koristila oružje koje su proizvodile i izvozile Francuska i Njemačka u ratu protiv Ukrajine, navodi britanski list The Telegraph prema analizi Evropske unije.

Dok The Telegraph tvrdi da je dobio isključivo pristup analizi EU, nezavisni istraživački izvještaji od početka rata došli su do istog zaključka.

Uprkos odluci EU iz 2014. o embargu na oružje Rusiji nakon što je osvojila Krim, između 2015. i 2020. godine deset država članica EU nastavilo je da joj isporučuje vojnu opremu u vrijednosti od 346 miliona eura, od čega 44 posto dolazi iz Francuske i 35 posto iz Njemačke, prema izvještaju nezavisne evropske novinske agencije Investigate Europe od 17. marta.

Druge zemlje bile su Italija, Austrija, Bugarska, Češka, Slovačka, Finska, Španija i Hrvatska.

Oprema koju je obezbijedila Francuska označena je u kategoriji "bombe, rakete, torpeda, projektili i eksplozivna punjenja", kao i "oprema za snimanje, avioni sa njihovim komponentama i 'vozila lakša od zraka'", otkrio je Investigate Europe.

U izvještaju se također citira publikacija francuske nevladine organizacije za istraživačko novinarstvo Disclose od 14. marta u kojoj se navodi da francuski izvoz uključuje i termovizijske kamere za preko 1.000 ruskih tenkova, navigacijske sisteme i infracrvene detektore za borbene avione i borbene helikoptere. Neki od njih se sada koriste na ukrajinskom frontu, navodi se u izvještaju.

Njemački izvoz u Rusiju uključivao je ledolomce, puške i vozila "specijalne zaštite".

Francuska i Njemačka tvrde da nisu prekršile embargo, a svaka svoju argumentaciju zasniva na različitim rupama u zakonu. Francuska tvrdi da je izvoz bio samo implementacija prethodnih ugovora, što nije bilo izričito zabranjeno embargom EU. Njemačka je tvrdila da je oprema koju je izvezla bila "za dvostruku upotrebu" i da im je Rusija garantovala da će se koristiti samo u civilne svrhe.

EU je zatvorila da Njemačka nastavi s istom praksom u svom petom paketu sankcija koji je ratificiran 8. aprila. Odlukom su uvedena "dalja ograničenja na izvoz robe i tehnologije dvostruke namjene i na pružanje srodnih usluga, kao i ograničenja na izvoz određene robe i tehnologiju koja bi mogla doprinijeti ruskom tehnološkom unapređenju njenog odbrambenog i sigurnosnog sektora", navodi se u zakonodavstvu EU.