{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka dozvolila korištenje pseudonima na Facebooku

29.7.2015. u 10:03
4
12
Njemačka dozvolila korištenje pseudonima na Facebooku
4
Njemačka dozvolila korištenje pseudonima na Facebooku
Njemački regulatori za pitanja privatnosti saopćili su da Facebook ne može sprečavati korisnike u korištenju pseudonima.
Vlasti koje su zadužene za zaštitu ličnih podataka u Hamburgu, a koje su ujedno zadužene za regulaciju Facebooka u Njemačkoj, saopćile su da Facebook ne može jednostrano mijenjati imena svojih korisnika ili mijenjati pseudonime pravim imenom.

Vlasti su konstatovale i da društvena mreža ne može od korisnika tražiti službene dokumente.

Ovakva odluka je posljedica pritužbi jedne njemačke korisnice Facebooka kojoj je račun blokiran zbog korištenja pseudonima. Od nje je društvena mreža tražila kopiju lične karte, nakon čega je jednostrano njen pseudonim promijenjen u pravo ime.

Vlasti u Njemačkoj tvrde da žena nije željela koristiti pravo ime kako bi izbjegla kontaktiranje u vezi sa poslovnim pitanjima, te da je tjeranje korisnika na korištenje pravog imena zapravo kršenje njegovog prava na privatnost.

Iz Facebooka su odgovorili da su razočarani odlukom njemačkih vlasti i da su sudovi već nekoliko puta ocijenili da je njihova odluka o zabrani pseudonima u skladu s evropskim zakonima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: