Svijet
9

Njemačka diže optužbe protiv 50 bivših stražara iz Auschwitza

Klix.ba
Pedeset ljudi koji su navodno bili stražari u Auschwitzu mogli bi se suočiti sa zatvorskim kaznama u Njemačkoj i to 68 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, izvijestili su njemački mediji.

Bivši stražari u Auschwitzu, koji nikada nisu bili procesuirani na sudovima, sada su na meti Centralnog ureda za istraživanje nacističkih zločina u Ludwigsburgu.

Osumnjičeni bi mogli biti optuženi za saučesništvo u ubistvima. Istražitelji imaju imena i lokacije osumnjičenika. Radi se o muškarcima u 90-im godinama života, porijeklom iz cijele Njemačke, potvrdio je glavni tužitelj Kurt Schrimm.

Nije precizirao gdje se nalaze osumnjičeni, ali je kazao kako su možda neki od njih preselili u Južnu Ameriku uz pomoć Katoličke crkve.

Kako navode njemački mediji preliminarna istraga u ovom slučaju će biti pokrenuta u narednim sedmicama.

Kazna izrečena Johnu Demjanjuku, bivšem čuvaru nacističkog koncentracijskog logora Sobibora, koji je 2011. osuđen na pet godina zatvora, predstavlja presedan koji omogućava vlastima da pokrenu postupak protiv bivših čuvara koncentracionih logora čak iako se ne može dokazati njihova direktna umiješanost u zločine zbog nedostatka svjedoka, kazao je Schrimm za Allgemeine Zeitung.

"Od sada se svaka aktivnost u koncetracionim logorima smatra dovoljnom da bi se sudilo za saučesništvo u ubistvima", izjavio je Schrimm.