Narušava odnose
41

Njemačka crkva odbija ukloniti stoljećima stare antijevrejske skulpture

F. H.
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Službenik njemačke vlade zatražio je uklanjanje antisemitske skulpture sa fasade crkve u Wittenbergu, Skulptura, Judensau (jevrejska krmača), nalazi se na pročelje gradske crkve u Wittenbergu, također poznate kao Stadtkirche. Tamo je više od 700 godina i ostala je uprkos brojnim pokušajima da se ukloni.

Nedavno je povjerenik njemačke vlade za život Jevreja i borbu protiv antisemitizma Felix Klein iznio zahtjev za uklanjanje.

Stadtkirche Judensau prikazuje svinju sa stražnjom nogom i repom koju rabin drži uvis kako bi drugi Jevreji, prikazani kao mali i kukastog nosa, mogli piti mlijeko iz svinjskih sisa.

Iako su se Judensauovi pojavljivali i drugdje, to je prvenstveno njemački motiv. Oni također variraju od prikaza do prikaza, ali svi prikazuju Jevreje kako sisaju svinjsku sisu.

Zahtjev za uklanjanjem kipa dolazi dok se Wittenberg, među ostalim njemačkim gradovima, razmatra kao moguća lokacija za novu njemačko-izraelsku omladinsku organizaciju.

"Grad u kojem se neprijateljstvo prema Jevrejima tako otvoreno pokazuje s Judensauom na crkvi ne može biti mjesto dobrodošlice za Jevreje Izraelce. Da bi Wittenberg postao baza njemačko-izraelske razmjene mladih, antisemitska jevrejska krmača mora biti uklonjena", kazao je Klein.

U nastojanju da dodatno unaprijede izraelsko-njemačke odnose, vlade su planirale stvaranje organizacije s ciljem očuvanja sjećanja na holokaust, kao i fokusiranja na teme od zajedničkog interesa kao što su klimatske promjene i obnovljiva energija.

Njemački sudovi su opetovano odbacili slučajeve pokrenute za rušenje kipa. Tijelo odgovorno za crkvu, Evangelička akademija Saske-Anhalt u Wittenbergu, snažno se borila protiv svakog takvog pokušaja.

Direktor organizacije, Christoph Maier, naveo je da napori da se ukloni kip dodatno stagniraju bilateralne pregovore između dviju vlada koji su, kako jesu, ionako spori.

Stadtkirche leži u samom srcu protestantizma i služila je kao mjesto prvih protestantskih službi na kojima je propovijedao sam Martin Luther.