Potpisan sporazum
0

Njemačka će vratiti 14.000 kosovskih izbjeglica

FENA
Njemačka je u srijedu potpisala s Kosovom sporazum o vraćanju 14.000 kosovskih izbjeglica koji su pobjegli od rata na Kosovu 1999. godine, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Thomas Maiziere je izjavio da Berlin nema namjeru da vrati odjednom sve izbjeglice, nego "etapno".

U saopćenju se navodi da će maksimalno 2.500 osoba biti vraćeno svake godine, jer će se paziti na to da se održi ravnoteža između različitih grupa stanovništva.

Među 14.000 izbjeglica ima 10.000 Roma.

Sporazum je predvidio da Priština preuzme ratne izbjeglice, uglavnom Rome koji nemaju formalnu dozvolu boravka, koji su rođeni na Kosovu ili su tu živjeli i koji imaju zvanične dokumente ove bivše jugoslavenske pokrajine ili mogu na drugi način dokazati da su živjeli na Kosovu.

Njemačka je prihvatila mnogobrojne ratne izbjeglice s Kosova. Od 55.000 Kosovara u Njemačkoj, više od polovine ih je došlo 1998. i 1999. godine zbog rata, među kojim je veliki broj Roma, prema vladinim podacima. Berlin ih već godinama aktivno ohrabruje da se vrate kući, uz novčanu pomoć za povratak.

Nakon kraja rata 1999. godine više od 92.000 Kosovara "dobrovoljno" se vratilo na Kosovo, dok ih je 22.000 bilo protjerano, navodi ministarstvo unutarnjih poslova.

Sporazum potpisan u srijedu pojednostavljuje proceduru protjerivanja za svaku osobu koja je došla ilegalno s Kosova čiju je nezavisnost Njemačka priznala 2008. godine.