Svijet
7

Njemačka će ubrzati deportaciju odbijenih azilanata

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka, koja je od 2015. godine primila više od milion azilanata, u četvrtak je najavila planove za ubrzanje deportacije onih čiji su zahtjevi za azil odbijeni.

Ovakva odluka je izazvala brojne kontroverze zbog vraćanja ljudi u ratom razoreni Afganistan.

Odluka je donesena nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel s guvernerima 16 njemačkih provincija, gdje je razgovarano o planu repatrijacije, čiji bi nacrt brzo trebalo da bude izrađen.

Merkel je kazala da će nacrt vrlo brzo preći u prijedlog, a potom će biti pripremljen i kao predloženi zakon.

"Ono o čemu smo razgovarali su neophodni uvjeti za nas da bismo mogli i dalje biti zemlja koja pozdravlja one koji traže zaštitu", rekla je Merkel novinarima nakon sastanka.

Ubrzanje procesa povratka azilanata u njihove zemlje otvorit će mogućnost primanja osoba koji su u vanrednim situacijama. Među planiranim mjerama je uspostavljanje nacionalnih centara za deportaciju čiji je cilj koordiniranje federalnih i državnih poslova. Finansijski podsticaji će biti ponuđeni onima koji su se dobrovoljno vratili.

Njemačka također želi povećati pritisak na zemlje koje odbijaju vratiti svoje državljane ili otežavaju proces crvenih traka. Ona je intenzivirala razgovore, posebno u zemljama sjeverne Afrike, od decembarskog smrtonosnog napada na na božićni trg u Berlinu za koji je okrivljen Tunižanin Anis Amri koji je trebalo da bude deportiran mnogo prije napada.

Od tog napada, u kojem je stradalo 12 osoba, Njemačka je najavila reforme kako bi lakše odstranila strane državljane, a koje policija smatra potencijalno opasnim ekstremistima.