Može pratiti suđenje
298

Njemačka će suditi stogodišnjem čuvaru iz nacističkog logora Sachsenhausen

D. B.
Stogodišnjak koji je nekada bio čuvar u nacističkom koncentracionom logoru otpužen je za saučesništvo u ubistvu 3.518 ljudi, a suđenje će početi u oktobru.

Neimenovani muškarac je optužen da je pomagao u ubijanju zatvorenika u logoru Sachsenhausen nedaleko od Berlina u periodu između 1942. i 1945. godine. Među zločinima za koje je optužen je saučesništvo u strijeljanju i korištenju otrovnog plina s ciljem ubijanja zatvorenika.

Njemački tužitelji su potvrdili da muškarac može pratiti suđenje koje će početi u oktobru. On je već prošao ljekarsku procjenu te je uprkos svojim godinama ipak sposoban da prati suđenje dva i po sata dnevno.

Ovo će biti jedno od posljednjih suđenja koja se odnose na zločine počinjene tokom nacističke ere. Učesnici i preživjeli su danas veoma stari.

U Sachsenhausenu je bilo zatvoreno oko 200.000 ljudi između 1936. i 1945. godine. Politički protivnici, razni zarobljenici i optužene grupe su među onima koje je u logor zatvorio nacistički SS. U logoru je umrlo na desetine hiljada zatvorenika zbog gladi, bolesti, prisilnog rada i istrebljivanja.

Njemačka traga za bivše čuvare nacističkih logora od presude iz 2011. godine kada je za saučesništvo u masovnim ubistvima osuđen Joh Demjanjuk. On je preminuo tokom žalbenog procesa, ali je presuda bila pravni presedan.

Iako je osumnjičenih za zločine sve manje, tužitelji ih još uvijek pokušavaju privesti pravdi. U julu 2020. godine je 93-godišnji čuvar osuđen za saučesništvo u ubistvu više od 5.000 zatvorenika.