Svijet
0

Njemačka će sačekati s ratifikacijom Lisabonskog ugovora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemački predsjednik Horst Koehler najavio je da će sačekati s potpisivanjem dokumenta o ratifikaciji Lisabonskog ugovora, dok nadležni Savezni ustavni sud Njemačke ne odluči da li je taj dokument konstitutivan, prenijela je u utorak njemačka štampa.

Sud je u obavezi da se izjasni o tom dokumentu, nakon što su jedan poslanik ultrakonzervativne bavarske Kršćansko-socijalne unije i partija Ljevica, nasljednica nekadašnjih istočnonjemačkih komunista, uputili tužbu sudu da sporazum nije u skladu s principima demokratije.

Odluka Koehlera da sačeka s potpisom naišla je u utorak na kritike vladajućih koalicijskih partnera demokršćana i socijaldemokrata, ali i pohvale Ljevice, poslije liberala, druge po snazi opozicijske stranke, prenijele su agencije.

Oba doma njemačkog parlamenta, i Bundestag i Bundesrat, neophodnom dvotrećinskom većinom usvojili su Lisabonski ugovor o reformama Evropske unije, koji je kancelarka Angela Merkel nazvala ''velikim projektom'' i napretkom za Evropu.

Za konačno ratificiranje Ugovora potrebno je da na kraju, predsjednik države Horst Koehler potpiše odgovarajući zakon o tome.

Tek kada svih 27 država članica EU-a ratificira ovaj dokument, on će stupiti na snagu. Planirano je da to bude 1. januara sljedeće godine.

U Bundestagu je prilikom usvajanja Ugovora izbio skandal, koji je izazvao nezavisni poslanik Henry Nitzsche, isključeni član CDU-a, koji je usporedio Ugovor EU-a sa Zakonom o punomoći prije 75 godina koji je, zapravo, otvorio vrata za dolazak na vlast Hitlera, jer je dana vladi punomoć da bez saglasnosti Reichstaga i potpisa predsjednika države može da usvaja zakone.