"Neće biti kasno"
43

Njemačka će najkasnije do kraja marta isporučiti tenkove Ukrajini

D. B.
Njemački ministar odbrane Boris Pistorius je obećao da će Ukrajina dobiti obećane tenkove Leopard 2 najkasnije do kraja marta.

Pistorius je tokom posjete njemačkim vojnicima u regiji Saksonija-Anhalt odgovorio na pitanje medija da li je zabrinut da će tenkovi Leopard 2 možda stići kasno u Ukrajinu s obzirom na špekulacije da Rusija planira ofanzivu na proljeće.

"Nemam nikakvih nagovještaja da bi moglo biti prekasno. Mislim da ćemo dostaviti naše Leoparde najkasnije do kraja marta", jasan je bio Pistorius. Dodao je da smatra da će to biti "dovoljno rano".

"Ovo je veoma važna mjera za jačanje integriteta ukrajinske odbrane koja se bori protiv ruskih snaga", kazao je ministar.

Njemačka je u srijedu zvanično odobrila slanje 14 primjeraka Leopard 2A6 tenkova u Ukrajinu. Nakon Njemačke su i SAD obećale dostaviti 31 tenk M1 Abrams. Administracija američkog predsjednika Joea Bidena je ranije tvrdila da su ovi tenkovi neadekvatni za konflikt između Kijeva i Moksve jer ih je teško održavati, zbog vrste goriva koje koriste i potrebne obuke.

S druge strane, Belin je bio spreman isporučiti svoje tenkove samo ako to učine i SAD, što se u konačnici i dogodilo.

Velika Britanija je također obećala Ukrajincima ustupiti 14 svojih tenkova Challenger 2.

Sekretar Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da su se SAD, Njemačka i Velika Britanija, odnosno NATO, "direktno umiješali" u rat u Ukrajini, kao i da "miješanje raste". Nešto ranije je istako da će ti tenkovi "gorjeti" ako budu isporučeni.