{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka će na svom teritoriju uništiti ostatke sirijskog hemijskog oružja

F
9.1.2014. u 14:12
1
13
Njemačka će na svom teritoriju uništiti ostatke sirijskog hemijskog oružja
1
Njemačka će na svom teritoriju uništiti ostatke sirijskog hemijskog oružja
Ursula von der Leyen (Foto: AFP)
Njemačka će na svom teritoriju uništiti ostatke sirijskog hemijskog oružja, saopćila su u četvrtak njemačka ministarstva vanjskih poslova i odbrane.
"Na zahtjev Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), savezna vlada je odlučila da je Njemačka spremna doprinijeti uništavanju sirijskog hemijskog oružja", saopćila su oba ministarstva.

"Njemačka ima sigurnu tehnologiju i dugo iskustvo u domenu uništavanja ostataka hemijskog oružja. Razumno je da to iskustvo stavimo na raspolaganje međunarodnoj zajednici i tako na značajan način doprinesemo mirovnom procesu", objasnila je u saopćenju ministrica odbrane Ursula von der Leyen.

"O praktičnom provođenju ovog uništavanja brinut će Savezna kompanija za postupanje s oružjem i hemijskim oružjem (GEKA), sa sjedištem u Munsteru, u Donjoj Saksoniji", objašnjava se u saopćenju.

Njemačka nastavlja pružati podršku radu OPCW-a, istakla su dva ministarstva objasnivši da je već pet miliona eura stavljeno na raspolaganje fondu ove UN-ove organizacije, ali i da su obučeni inspektori OPCW-a i provedene inspekcijske misije u Siriji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: