Vanredna situacija
0

Njemačka će mobilizirati 15.000 vojnika za pomoć u borbi protiv koronavirusa

A. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka će od petka mobilizirati 15.000 vojnika koji će regionalnim vlastima pomoći u borbi protiv koronavirusa. Tom prilikom će štititi kritična mjesta, distribuirati medicinsku opremu i raditi na formiranju hitnih bolnica.

CNN piše da je njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer na državnoj televiziji ARD rekla da je ovo prvi put da se ovakav kontingent vojnika rasporedio na ovaj način. Dodala je da i vojska kao i mnoge druge agencije koje pomažu imaju nedostatak zaštitne opreme koja bi trebala da im posluži u dugoročnom periodu.

"Borba protiv koronavirusa će biti dugotrajna, zapravo, ovo je maraton. Konačan uspjeh će zavisiti od svih nas, a kada su civilne zaštite 'pri kraju', u pomoć treba da im uskoče vojnici i to u velikom broju", dodala je Kramp-Karrenbauer.

Da je ovo vanredna situacija upravo govori i angažovanje ovolikog broja vojske prije svega jer je ta oblast u Njemačkoj osjetljivo i strogo pitanje koje je rezervisano za ekstremne situacije što je navedeno u poslijeratnom demokratskom Ustavu zemlje.