Berlin
0

Njemačka će dati državljanstvo francuskoj "ratnoj djeci"

FENA
Njemačka je spremna ponuditi državljanstvo "ratnoj djeci" rođenoj pod okupacijom, tokom Drugoga svjetskog rata, u vezama francuske majke i oca njemačkog vojnika, saopćilo je u četvrtak njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

Zahtjevi "ratne djece" koja žele da dobiju njemačko državljanstvo "bit će razmatrani s blagonaklonošću", izjavio je agenciji AFP glasnogovornik ministarstva potvrdivši informaciju koju je objavio dnevni list Sueddeutsche Zeitung.

Savezna vlada "priznaje tešku sudbinu francuske ratne djece", a ministarstvo unutarnjih poslova "će izaći ususret onima koji žele dobiti njemačko državljanstvo", kazao je glasnogovornik.

U aprilu 2008. godine francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner je apelirao da se prizna oko 200.000 "ratne djece", kako niko u Francuskoj i Njemačkoj ne bi trebalo da skriva svoje porijeklo pod izgovorm da je ono s druge strane Rajne".

"Ratna djeca" će moći da sačuvaju francusko državljanstvo.

Povijest ove djece, koja su često tretirana kao "kopilad", ostala je oko 60 godina okružena šutnjom s obje strane Rajne.