Svijet
163

Njemačka, Britanija i Francuska dale ultimatum Putinu: Imaš još 48 sati!

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Velika Britanija, Francuska i Njemačka dali su ultimatum ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. On ima 48 sati da međunarodnim istražiteljima omogući pristup mjestu pada oborenog malezijskog aviona ili će se u suprotnom suočiti sa sankcijama.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron i francuski predsjednik Francois Hollande istakli su da će ekonomski napasti Rusiju ukoliko ne ispoštuje rok od 48 sati.

Čelnici triju najmoćnijih evropskih zemalja jutros su telefonski razgovarali, a zaključak je bio da su spremni povećati ekonomski pritisak na Rusiju već u utorak ukoliko međunardnim istražiteljima i dalje bude zabranjivano da priđu mjestu gdje je pao avion i gdje je poginulo 298 putnika i članova posade.

Navodno, do razgovora između lidera došlo je nakon što je Cameron kritikovao svoje kolege zbog premekanog stava prema Rusiji.

On je naveo da zbog toga ispašta cijeli svijet, a trenutnu situaciju uporedio je s popuštanjem Hitleru 30-ih godina prošlog stoljeća, objavili su britanski mediji.

Također, očekuje se da će Putin i Cemeron večeras razgovarati putem telefona.

Inače, prema posljednjim informacijama više desetina tijela sa lokacije na istoku Ukrajine, gdje se srušio avion kompanije Malaysia Airlines prebačeno je u rashladne vagone na željezničkoj stanici, gdje će ih, prije sahrane, pregledati istražioci.

Višerangirani zvaničnik profederalnih snaga Sergej Kavtaradze izjavio je da je do sada pronađeno 196 tijela i da su prebačeni u vagone u gradu Torezu na istoku Ukrajine.

Zvaničnik OEBS-a rekao je da je posmatračkom timu rečeno da je 167 tijela prebačeno u voz i da su provjerili rashladne vagone, ali im nije dozvoljeno da pregledaju tijela.

Također, proruske snage danas su saopćile da su došle do predmeta koji liče na crne kutije iz oborenog malezijskog aviona i da su spremni da ih predaju međunarodnom istražiteljima.

Međutim, međunarodnim istražiteljima proruski separatisti i dalje ne dozvoljavaju pristup mjestu nesreće, a mnogi zvaničnici su izrazili zabrinutost da su ključni dokazi o obaranju aviona već uništeni.