Svijet
0

Njemačka brani "Sjeverni tok"

FENA
Njemačka je u četvrtak stala u odbranu plana izgradnje gasovoda Sjeverni tok nakon što je ruski premijer Vladimir Putin upozorio evropske partnere da bi Moskva mogla odustati od toga projekta.

Putin je u srijedu izjavio da bi Rusija ako Evropa nastavi odgađati izgradnju, mogla umjesto tog gasovoda izgraditi pogone za proizvodnju tečnog prirodnog gasa, prenijela je agencija Reuters.

"Evropa mora odlučiti da li joj je ruski gas potreban u tom obimu koji predlažu ili nije potreban. Ako nije potreban - znači da nećemo graditi gasovod, gradit ćemo pogone za proizvodnju tečnog prirodnog gasa i taj gas izvoziti na strana tržišta, ali će on biti skuplji", izjavio je Putin poslije razgovora s premijerom Finske Mattijem Vanhanenom, tokom kojih je razmatran i ekološki aspekt izgradnje sjevernoevropskog gasovoda.

"Vlada Njemačke smatra Sjeverni tok centralnim projektom za osiguranje isporuka gasa u Evropu i Njemačku u budućnosti", saopćilo je tim povodom njemačko ministarstvo ekonomije.

"Postojeći problemi oko tog gasovoda moraju biti riješeni u konstruktivnim pregovorima između zemalja učesnica", navedeno je u saopćenju.

Evropska unija je ocijenila da plan dopremanja ruskog gasa po dnu Baltičkog mora u Njemačku, uz učešće ruskog Gazproma, njemačkih kompanija E.ON i BASF i holandske firme Gasunie, predstavlja ključni projekt za osiguranje isporuka gasa.

Zakonodavci EU-a su, međutim, zatražili novo istraživanje uticaja izgradnje tog gasovoda na čovjekovu okolinu, a taj projekt su kritizirale i Poljska, Litvanija i Estonija zbog toga što ih maršruta gasovoda zaobilazi.