Svijet
42

Njemačka bi se odrekla Engleske kako bi zaštitila prava migranata u EU

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka kancelarka Angela Merkel radije bi pristala na to da Velika Britanija izađe iz Evropske unije nego da pravi kompromise u vezi s pravilima slobodnog kretanja radnika, tvrdi njemački magazin Der Spiegel.

Merkel je izrazila bojazan da je Velika Britanija dostigla tačku u kojoj nema povratka. Premijer Velike Britanije David Cameron želi održati pregovore o uvjetima ostanka Velike Britanije prije nego održi referendum o izlasku iz EU.

Premijer je rekao kako će sloboda kretanja biti centralna tema pregovora o strategiji Evrope, ali je Merkel jasno istakla da će povući svoju podršku ostanku Velike Britanije u EU ako nastavi gurati migracijsku reformu.

Ovo je prvi put da je Merkel dala do znanja da je izlazak Velike Britanije iz EU moguć, ističe Der Spiegel. Prema pisanju Sunday Timesa, Njemačka je već odbila prijedlog da nametne kvote niskokvalificarnim radnicima - migrantima EU, tako što će ograničiti nacionalni brojeve osiguranja.

Der Spiegel je objavio kako Cameron traži način da pooštri pravila EU kako bi migranti koji nemaju posao bili spriječeni da uđu u zemlju i kako bi mogao deportovati one koji nisu u mogućnosti da se izdržavaju nakon tri mjeseca boravka u EU.