{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka aktivno sudjelovala u napadu na Irak

F
FENA
15.12.2008. u 16:35
0
0
Njemačka aktivno sudjelovala u napadu na Irak
0
Njemačka aktivno sudjelovala u napadu na Irak
Foto: AP
Nakon izjave američkog generala Jamesa Marksa po kojoj je Njemačka obavještajna služba (BND) na početku rata u Iraku američkim snagama pružala važne i za ishod invazije presudne podatke, u ponedjeljak je pojačan politički pritisak na njemačkog ministra vanjskih poslova Franka Waltera Steinmeiera koji je u vrijeme izbijanja rata u Iraku bio zadužen za rad BND-a.
"Ako je izjava Jamesa Marksa po kojoj su njemački agenti američkoj vojsci slali informacije presudne za napad na Irak istinita, onda to baca sasvim novo svjetlo na ulogu Frank-Waltera Steinmeiera u skandalu oko uloge BND-a u ratu u Iraku", rekao je član parlamentarnog istražnog povjerenstva koje kontrolira rad BND-a Max Stadler (Liberalno demokratska stranka FDP) za dnevnik "Passauer Neue Presse".

On je ustvrdio da nova saznanja dovode neutralnu ulogu Njemačke u ratu u Iraku, koja je bila jedna od najvažnijih faktora vanjske politike socijaldemokratsko-zelene vlade tadašnjeg kancelara Gerharda Schroedera, u pitanje.

"To bi praktički značilo da je Njemačka sudjelovala u ovom ratu", rekao je Stadler te je najavio da će se založiti za to da pred istražnim povjerenstvom svjedoče i visoki predstavnici američke vojske.

Predstavnik parlamentarne stranke Ljevice u istražnom povjerenstvu Norman Paech ustvrdio je da je Steinmeier "vjerovatno znao za sve" te da mora snositi posljedice s obzirom na to da je pred istražnim povjerenstvom dao lažni iskaz.

Frank-Walter Steinmeier, koji je u vrijeme izbijanja rata u Iraku u vladi Gerharda Schroedera obnašao funkciju šefa kancelarskog ureda, a time i glavnog koordinatora rada BND-a, do sada je tvrdio da informacije agenata BND-a koji su uoči invazije na Irak u martu 2003. boravili u Bagdadu, nisu djelovale na vojne aktivnosti, što je nekoliko visokih dužnosnika američke vojske, među kojima i James Marks, opovrgnulo.

Američki general James Marks rekao je, u razgovoru za sedmičnik Der Spiegel, da su informacije koje su američke snage u martu 2003. dobivale od BND-a bile "iznimno važne i vrijedne", "pouzdane i povjerljive", te da je na osnovu tih saznanja američki vojni vrh odlučio ranije od planiranog ući u Bagdad te je odustao od prvobitno planiranog zračnog desanta na bagdadsku zračnu luku, prenijela je Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: