{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka aktivno sudjelovala u napadu na Irak

F
15.12.2008. u 16:35
0
0
Njemačka aktivno sudjelovala u napadu na Irak
0
Njemačka aktivno sudjelovala u napadu na Irak
Foto: AP
Nakon izjave američkog generala Jamesa Marksa po kojoj je Njemačka obavještajna služba (BND) na početku rata u Iraku američkim snagama pružala važne i za ishod invazije presudne podatke, u ponedjeljak je pojačan politički pritisak na njemačkog ministra vanjskih poslova Franka Waltera Steinmeiera koji je u vrijeme izbijanja rata u Iraku bio zadužen za rad BND-a.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Ako je izjava Jamesa Marksa po kojoj su njemački agenti američkoj vojsci slali informacije presudne za napad na Irak istinita, onda to baca sasvim novo svjetlo na ulogu Frank-Waltera Steinmeiera u skandalu oko uloge BND-a u ratu u Iraku", rekao je član parlamentarnog istražnog povjerenstva koje kontrolira rad BND-a Max Stadler (Liberalno demokratska stranka FDP) za dnevnik "Passauer Neue Presse".

On je ustvrdio da nova saznanja dovode neutralnu ulogu Njemačke u ratu u Iraku, koja je bila jedna od najvažnijih faktora vanjske politike socijaldemokratsko-zelene vlade tadašnjeg kancelara Gerharda Schroedera, u pitanje.

"To bi praktički značilo da je Njemačka sudjelovala u ovom ratu", rekao je Stadler te je najavio da će se založiti za to da pred istražnim povjerenstvom svjedoče i visoki predstavnici američke vojske.

Predstavnik parlamentarne stranke Ljevice u istražnom povjerenstvu Norman Paech ustvrdio je da je Steinmeier "vjerovatno znao za sve" te da mora snositi posljedice s obzirom na to da je pred istražnim povjerenstvom dao lažni iskaz.

Frank-Walter Steinmeier, koji je u vrijeme izbijanja rata u Iraku u vladi Gerharda Schroedera obnašao funkciju šefa kancelarskog ureda, a time i glavnog koordinatora rada BND-a, do sada je tvrdio da informacije agenata BND-a koji su uoči invazije na Irak u martu 2003. boravili u Bagdadu, nisu djelovale na vojne aktivnosti, što je nekoliko visokih dužnosnika američke vojske, među kojima i James Marks, opovrgnulo.

Američki general James Marks rekao je, u razgovoru za sedmičnik Der Spiegel, da su informacije koje su američke snage u martu 2003. dobivale od BND-a bile "iznimno važne i vrijedne", "pouzdane i povjerljive", te da je na osnovu tih saznanja američki vojni vrh odlučio ranije od planiranog ući u Bagdad te je odustao od prvobitno planiranog zračnog desanta na bagdadsku zračnu luku, prenijela je Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: