Velika afera
138

Njemačka agencija: Kancelar Kurz prekida saradnju sa Dodikovim saveznikom Stracheom

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Austrijski kancelar Sebastian Kurz danas bi se oko podne trebao obratiti javnosti u vezi sa velikom aferom u kojoj se našao Heinz - Christian Strache, vicekancelar ove države, te saveznik lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
Kako piše Deutsche Presse-Agentur (dpa), Kurz bi trebao okončati saradnju sa Stracheom, iako je s čelnikom Slobodarske stranke Austrije i vođom desničara napravio Vladu.

To će, pak, dovesti do krize Vlade. Dpa piše da će Kurz, prije nego što se obrati javnosti, prethodno održati sastanak sa Stracheom.

Podsjetimo, njemački mediji Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung naveli su da je on ponudio, uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017., jednoj ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli tendera u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a.

Ova bogata Ruskinja, kako se navodi, na objavljenom snimku govori o tome kako njen ujak želi uložiti 250 miliona eura u austrijsku privredu. Iako je ona u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su nastavili razgovore i ponudili joj kupovinu najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.