Svijet
12

Njemačka: 222 napada na izbjegličke domove, samo četiri presude

Klix.ba
Izbjeglički centar u Giessenu (Foto: EPA)
Izbjeglički centar u Giessenu (Foto: EPA)
U protekloj godini zabilježeno je 222 napada na izbjegličke domove u Njemačkoj, a počinitelji djela osuđivani su u samo četiri slučaja.

Njemački list Zeit, objavio je izvještaj koji pokazuje alarmantan porast napada na izbjegličke centre u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Kako stoji u izvještaju, napadi variraju od kamenovanja, do bacanja molotovljevih koktela, pa sve do namjerno postavljenih požara. Svaki od ovih napada uključivao je povređivanje ljudi ili rizik od povreda. U 222 napada povrijeđene su 104 osobe.

Ipak, kako prenosi Zeit, u samo četiri slučaja donesene su osuđujuće presude za počinitelja, a tužbe su podignute u samo osam slučajeva.

Broj napada posebno se povećao u oktobru, ujedno sa najvećim prilivom izbjeglica do tada.

"Ovakve statistike izgleda nisu navele vlast da razmisli o povećanju sigurnosnih kapaciteta u blizini izbjegličkih centara, koji se nalaze uglavnom u udaljenim ruralnim predjelima", stoji u Zeitu.

Podsjećamo, Evropa se trenutno suočava sa najvećom izbjegličkom krizom još od Drugog svjetskog rata. Prema pojedinim procjenama, samo Njemačka je u 2015. godini primila više od 800.000 izbjeglica.