Svijet
0

Njemačka: 2005. iz zemlje iselio rekordan broj iseljenika

FENA
U Njemačkoj je 2005. godine zabilježen najveći iseljenički val u posljednjih pedesetak godina, saopćio je u četvrtak Savezni zavod za statistiku u Wiesbadenu.

"Prošle godine zemlju je napustilo više od 145.000 njemačkih državaljana, što je najveći broj od 1954.", stoji u saopćenju Statističkog ureda. Prvi put od 1968. u zemlju je uselilo manje njemačkih državljana nego što ih se iselilo.

Statistike ne pružaju informacije o tomu da li se radi o osobama koje trajno iseljavaju iz Njemačke, ali je trend posljednjih godina pokazao da se sve više njemačkih iseljenika odlučuje za trajan boravak u inozemstvu.

Na prvom mjestu po omiljenosti se nalaze Sjedinjene Američke Države, iza kojih slijedi Švicarska te skandinavske zemlje.

Prema procjenama stručnjaka, iseljavanje se ne odražava značajnije na statistike nezaposlenosti, jer se kod iseljenika u najvećem broju slučajeva radi o visokokvalificiranim osobama koje su i u Njemačkoj bile zaposlene.

U posljednje vrijeme je posebno zabilježen pojačani trend iseljavanja liječnika i medicinskog osoblja u skandinavske zemlje i Veliku Britaniju, gdje osoblje u zdravstvu uz povoljnije radne uvjete zarađuje osjetno više nego u Njemačkoj.

Povijesno gledano, prenosi Hina, Njemačka je, s procijenjenih 10 miliona iseljenih osoba, od kojih je šest miliona tokom 19. i 20. stoljeća iselilo u SAD, zemlju s najvećim brojem imigranata.