Njemačka: 12-godišnji dječak iračkog porijekla pokušao izvesti bombaški napad

F
FENA
16.12.2016. u 16:45
11
60
Njemačka: 12-godišnji dječak iračkog porijekla pokušao izvesti bombaški napad
11
Njemačka: 12-godišnji dječak iračkog porijekla pokušao izvesti bombaški napad Foto: Twitter
Dvanaestogodišnji njemački dječak iračkog porijekla pokušao je izvesti bombaški napad na božićnu tržnicu u gradu Ludwigshafenu, saopćili su tužioci u petak.
On je ostavio ruksak s eksplozivima koji nije uspio detonirati u novembru, i postavio je drugu eksplozivnu napravu u gradskoj vijećnici nekoliko dana kasnije, tvrde oni.

Jedan građanin alarmirao je, međutim, policiju i niko nije bio povrijeđen.

Vjeruje se da je 12-godišnjak - koji je sada u pritvoru - nedavno radikaliziran i da je imao veze s takozvanom grupom Islamska država.

Magazin Focus naveo je riječi sigurnosnih i sudskih izvora da je dječak bio "snažno radikaliziran" i očigledno je primao upute od nepoznatog pripadnika Islamske države.

Ured tužioca odbio je komentirati eventualne veze s Islamskom državom, ali je potvrdio da zvaničnici istražuju slučaj.

Javni tužilac Hubert Stroeber izjavio je da je dječak ostavio ruksak koji je sadržavao bombu s ekserima na božićnoj tržnici u Ludwigshafenu, u saveznoj državi Rhineland-Palatinate 26. novembra, ali da naprava nije aktivirana jer je detonator očigledno zatajio.

Druga naprava u blizini gradske vijećnice podmetnuta 5. decembra otkrivena je nakon dojave "doušnika" a specijalci su je demontirali, saopćio je Stroeber.

Dječak je rođen u Ludwigshafenu od iračkih roditelja u 2004.

Tužioci su saopćili da nikakav zvaničan postupak neće biti pokrenut protiv njega, jer je ispod dobi za krivičnu odgovornost.

Policija je prošlog četvrtka uhapsila dvojicu tinejdžera u dobi od 15 i 17 godina, optuženih za planiranje terorističkog napada na javnu instituciju u Aschaffenburgu, u sjeverozapadnoj Bavarskoj. Policija je pronašla zastave i propagandni materijal Islamske države u njihovim domovima.

Njemačka je pretrpila niz napada na jugu zemlje tokom ljeta.

Deset ljudi je ubijeno i deseci su ranjeni u bombaškim, kao i napadima vatrenim i hladnim oružjem. Vlasti tvrde da ti napadi nisu bili povezani i da jedan od njih nije imao veze s terorizmom.

Val napada učinio je zemlju, koja je već na rubu strpljenja zbog golemog priliva izbjeglica, još nervoznijom, prenosi BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (60)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: