Svijet
0

Nizozemska ne zna za zločine svojih građana u Hrvatskoj

Sarajevo-x.com
Nizozemske vlasti nisu dosad otkrile nijedan dokaz da su nizozemski državljani povezani s ratnim zločinima u Hrvatskoj, rekao je u četvrtak za Hinu glasnogovornik nizozemskoga državnoga tužiteljstva.

Po riječima Wima de Bruina, nizozemsko državno tužiteljstvo u vezi s ratnim zločinom u Medačkome džepu 1993. provodi drugu istragu, a ne četvrtu kao što je ovaj tjedan objavio beogradski Blic, i dosad "nismo našli indicije da su naši državljani povezani s bilo kakvim ratnim zločinima".

Prva je istraga pokrenuta 1995. rekao je De Bruin, a druga koja još traje, bit će zaključena u iduća tri tjedna. Druga je istraga otvorena zbog "boljih odnosa s bivšom Jugoslavijom", rekao je. "Prije nije bilo moguće razmjenjivati informacije", rekao je, ne želeći reći drugih pojedinosti o istrazi.

Budući da istraga još traje, De Bruin ne može ništa reći ni o statusu hrvatskoga Nizozemca Raymonda van der Lindena koji je jedan odtrinaestorice Nizozemaca o kojima Blic piše kao o skupini dobrovoljaca koji su u hrvatskim snagama sudjelovali u operaciji Medački džep 1993.

Blic je objavio da je državno tužiteljstvo iz Rotterdama pokrenulo istragu protiv trinaestorice Nizozemaca zbog sumnje da su kao pripadnici Hrvatske vojske počinili zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima u akciji Medački džep u selima oko Gospića.