Izuzetni slučajevi
32

Nizozemska će promijeniti zakon kako bi djeca svih dobi mogla biti podvrgnuta eutanaziji

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nizozemska će proširiti svoje propise o eutanaziji kako bi uključila mogućnost da liječnici pomažu u smrti neizlječivo bolesne djece u dobi od jedne do 12 godina.

Nova pravila primjenjivala bi se na pet do desetero djece godišnje koja nepodnošljivo pate od svoje bolesti, nemaju nade u poboljšanje i kojima palijativna skrb ne može donijeti olakšanje, saopćila je vlada u petak.

“Kraj života za ovu skupinu jedina je razumna alternativa djetetovoj nepodnošljivoj i beznadnoj patnji”, stoji u saopćenju.

Nizozemska je 2002. postala prva zemlja u svijetu koja je legalizirala eutanaziju pod strogim uvjetima. Svi slučajevi moraju se prijaviti liječničkim komisijama. Zakon je već dao mogućnost eutanazije neizlječivo bolesnih beba do prvog rođendana i djece starije od 12 godina.

Samo jedan slučaj eutanazije maloljetnika u dobi između 12 i 16 prijavljen je 2022. godine, pokazuju brojke regionalnih odbora za reviziju.

Nizozemska neće biti prva koja će dopustiti liječnicima da asistiraju u slučaju smrti djece svih dobi. Belgija to dopušta od 2014.