Čak nude i karte za voz
18

Nizozemska aviokompanija moli putnike da ne lete njihovim avionima za Brisel

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nizozemska aviokompanija KLM bi voljela da se smanji broj letova između amsterdamskog aerodroma Schiphol i Brisela, čak putnicima kupuje karte za voz.

"Ako postoje veze, ako su veze dobre, ako stignu u Schiphol, ako voze i vikendom, više smo nego spremni da prestanemo da letimo za Brisel", rekla je izvršna direktorica Marjan Rintel za Politico, dodajući da premješta svoje putnike s aviona na voz.

Ona reaguje jer su aviokompanije pod žestokim pritiskom da smanje svoje ugljične tragove, a prvi na liniji su kratki letovi koji bi mogli biti zamijenjeni mnogo čistijom željeznicom. KLM se suočava s dodatnim problemom što Schiphol dostiže svoj maksimalni kapacitet za letove, a vlada pokušava ograničiti broj polijetanja i slijetanja kako bi smanjila zagađenje.

"Skandalozno je da u vrijeme klimatske vanredne situacije još uvijek imamo ove dodatne rute. Ovi letovi između Brisela i Amsterdama imaju klimatski utjecaj koji je 14 puta veći od utjecaja voza", rekao je Victor Thévenet, iz zelene grupe Transport & Environment.