Svijet
0

Nizozemci se izjasnili protiv evropskog ustava

NINA
Nakon Francuza i Nizozemci su u srijedu na konsultativnom referendumu, na koji je izašlo 62 posto od 11 i pol miliona glasača, odbacili prijedlog ustava Evropske unije.

Prema prvim rezultatima čak 63 posto onih koji su izašli na birališta zaokružili su "ne" evropskom ustavu, a samo 37 je bilo "za".

Konačnu riječ u ratifikaciji evropskog ustava ima nizozemski parlament, međutim, glavne stranke su i prije referenduma najavile da će u parlamentu glasati u skladu s izjašnjavanjem građana, pod uvjetom da odziv na referendumu bude veći od 30 posto.

Razlozi negativnog izjašnjavanja o evropskom ustavu građana ove zemlje, koja je bila među osnivačima Evropske unije, bili su poznati i prije jučerašnjeg referenduma.

Prema provedenim anketama, na prvom mjestu je nezadovoljstvo zajedničkom valutom, jer su nakon uvođenja eura, kako ističu Nizozemci, cijene svih proizvoda porasle i ugrozile životni standard.

Nizozemci također smatraju da je sudjelovanje njihove zemlje u proračunu EU-a enormno visoko i u potpunom neskladu s veličinom zemlje, te da je proširivanjem Unije na 25 zemalja-članica, utjecaj Nizozemske u Evropskoj komisiji i drugim tijelima drastično smanjen.

Među razlozima za "ne" su, kako su pokazale ankete, i "strah" od prijma Turske i navale ekonomske imigracije, posebno iz islamskih zemalja, kojoj, po mišljenju Nizozemaca, EU širom otvara vrata.