Potvrdio Guinness
38

Nizozemac je najduže živući čovjek s transplantiranim srcem

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Guinnessovoj knjizi rekorda potvrdili su da je Nizozemac Bert Janssen najduže živući čovjek kojem je transplantirano srce. Ovaj organ mu je transplantiran prije 40 godina usljed ozbiljnih zdravstvenih problema.

Janssen je imao 17 godina kada mu je dijagnosticirana kardiomiopatija - bolest srčanog mišića koja otežava srcu da pumpa krv. Ljekari su mu prognozirali da će živjeti još samo šest mjeseci. Međutim, Janssen je još živ i smatra da je on dokaz da je moguće dugo živjeti s transplantiranim srcem.

Nizozemska je tek 1984. trebala izvršiti prvu transplantaciju srca pa je kardiolog Albert Mattart tada Janssena uputio u englesku bolnicu Harefield. Janssen je podvrgnut transplantaciji u junu 1984. kada je pronađeno srce za transplantaciju. To se desilo nakon saobraćajne nesreće u kojoj su poginule dvije mlade odrasle osobe. Operaciju je uradio pionir transplantacije Magdi Yacoub.

"Taj dan smatram važnijim od rođendana. Nikada nisam gledao ovako daleko u budućnost", izjavio je 57-godišnji Janssen koji ima suprugu i dva sina.

Ovaj pilot jedrilice koristi lijekove s nuspojavama zbog kojih posljednjih nekoliko godina mora biti više obazriv. Prema njegovim riječima, i dalje manje-više radi ono što želi, ali drugačijim tempom. Njegov kardiolog Casper Eurlings je napomenuo da je prosječni životni vijek srčanih bolesnika nakon transplantacije 16 godina.

Prije Janssena, najduže živući čovjek s transplantiranim srcem bio je Kanađanin Harold Sokyrka. S transplantiranim srcem je živio skoro 35 godina.

Eurlings je također podsjetio da oni kojima je organ transplantiran moraju imati zdrav i aktivan život, kakav ima Janssen, prenosi CNN.