Svijet
0

Nivo radijacije u zaljevu kod Fukushime najviši u historiji mjerenja

Klix.ba
Očitanja tricija u zaljevu kod oštećene japanske nuklearne elektrane Fukushima pokazala su 4.700 bekerela po litru, objavila je kompanija TEPCO, koja upravlja elektranom. Radi se o najvišem nivou tricija u historiji mjerenja.

Tokyo Electric Power Company (TEPCO) ukazuje da je najviši nov radijacije u blizini nukleatnog reaktora 1. Ranija mjerenja tricija pokazivala su 3.800 bekerela po litru u blizini ovog reaktora te 2.600 bekerela u blizini reaktora 2. Koncentracija tricija u luci elektrane neprekidno raste još od maja.

Zakonske granice tricija, mjerene u bekerelima po litru, variraju od zemlje do zemlje. Svjetska zdravstvena organizacija ima limit 10 hiljada bekerela po litru, dok je nivo u Evropskoj uniji znatno niži, 100 bekerela po litru.

Curenje visokokontaminirane vode otkriveno je u odvodnom ventilu iz tanka unutar elektrane, navodi jedan od radnika elektrane, odgovoran za čišćenje radioaktivnog otpada. Radi se na otkrivanju uzroka curenja.

Ranije barijere, postavljene da spriječe curenje kontaminirane vode, nisu uspjele u svojoj namjeni. Nivo kontaminirane vode podigao se 60 centimetara iznad barijera, što je glavni uzrok svakodnevnog curenja, priznali su iz TEPCO-a.

Japansko Ministarstvo industrije procijenilo je kako oko 300 tona kontaminirane podzemne vode svakodnevno curi u Tihi okean. TEPCO je obećao pojačati zaštitne štitove kako bi zaustavio curenje.