{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nisu zaštitili djecu: Američki nadbiskup odstupio zbog slučajeva pedofilije

Klix.ba
15.6.2015. u 16:28
0
58
Nisu zaštitili djecu: Američki nadbiskup odstupio zbog slučajeva pedofilije
0
Nisu zaštitili djecu: Američki nadbiskup odstupio zbog slučajeva pedofilije
Nadbiskup St. Paula i Minneapolisa i zamjenik biskupa, odstupili su s ovih svetih dužnosti nakon što su optuženi da nisu zaštitili djecu od svećenika-pedofila.
Vatikan je saopćio kako je papa Franjo prihvatio ostavke nadbiskupa Johna Niemstedta i biskupa Leey Antohnyja Pichea.

Nienstedt je drugi američki nadbiskup Katoličke crkve koji je dao ostavku zbog skandala vezan za svećenike i seksualno zlostavljanje. Obojica su dali ostavke prema zakoniku kanonskog prava koji daje mogućnost ostavke biskupima prije nego se penzionišu zbog bolesti ili drugih "ozbiljnih" razloga koji ih čini nedostojnim službe.

Ranije ovog mjeseca, tužioci su optužili nadbiskupiju St. Paul i Minneapolis kao korporaciju koja je se "pravila slijepa" na ponavljajuće izvještaje o nepropisnom ponašanju svećenika koji se kasnije izjasnio krivim za zlostavljanje dvojice dječaka.

Nadbiskup Nienstedt je u svojoj ostavci napisao kako dostupa da bi pružio novi početak nadbiskupiji.

"Moje vodstvo i dobra djela koja smo radili za Crkvu u sjeni. Zbog toga sam donio odluku da odstupim. Bila je privilegija posljednjih sedam godina služiti Crkvi. Cijenim uključenost 187 župljana koji čine Nadbiskupiju St. Paula i Minneapolis. Odlazim čiste savjesti znajući da smo se moj tim i ja stavili u zaštitu protokola kako bismo osigurali zaštitu maloljetnika i ranjivih odraslih osoba. Molim vas da molite za dobro ove nadbiskupije i njenih budućih lidera. Molim vas da molite i za mene", rekao je Nienstedt.

Papa Franjo je prošle sedmice odobrio prvi sistem ikada za suđenje svećenicima koji nisu zaštitili djecu, a da katolički biskupi krivi za zlostavljanje djece uglavnom izbjegnu kaznu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: