Svijet
0

Nisu svi stigli glasati na izborima u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Uz jake mjere sigurnosti na 6.500 birališta oko 17 miliona Afganistanaca glasalo je u četvrtak na predsjedničkim i pokrajinskim izborima.

Birališta su zatvorena oko 16 sati po lokalnom vremenu. Budući da je mnogo birača ostalo čekati u redovima, izborna komisija im je dopustila da glasuju.

Izbore je osiguravalo oko 300 hiljada vojnika i policajaca. Talibanski militanti izveli su 73 napada u 15 od 34 afganistanske pokrajine. U napadima je poginulo više od 50 ljudi.

Agencija France Presse javlja da su u sukobu u gradiću na sjeveru ubijena 22 talibana i načelnik policije. Napadnuta birališta jedno su vrijeme bila zatvorena. Talibani su presreli autobus na autocesti prema Kabulu, istjerali putnike i zapalili ga kao kaznu za kršenje njihove zabrane vožnje autocestom.

BBC javlja da je bilo nekoliko raketnih napada diljem zemlje, gradu Kandaharu i provinciji Helmand, gdje je ubijeno jedno dijete.

U raketnom napadu u provinciji Khost jedna je žena poginula, a troje je djece ozlijeđeno. U toj je provinciji jedan auto naletio na bombu uz cestu. Jedna je osoba poginula, a tri su ozlijeđene.

CNN je pak javio kako je jedan 13-godišnjak glasao nakon što je pokazao lažnu iskaznicu. Opozicijski kandidati tvrde da na biralištima ima nepravilnosti. U provinciji Ghazni navodno je na 80.000 listića zaokruženo ime aktualnog predsjednika Hamida Karzaija, i to prije otvaranja birališta.

Policija u Kabulu ubila je dvojicu talibana-samoubojica. Izborni promatrači javili su da je u jednoj gimnaziji koja služi kao glasačko mjesto eksplodirala bomba. U incidentu je lakše ranjen jedan izborni promatrač, a izborno mjesto je nakratko bilo zatvoreno.

Rano u četvrtak ujutro bomba je eksplodirala i na jednoj policijskoj kontrolnoj tački u tome gradu, ali nije bilo žrtava.

Prvi rezultati trebali bi biti poznati 48 sati nakon zatvaranja birališta.

Afganistanci glasuju i za zastupnike u skupštinama u 34 provincije, a izbore nadgleda 270.000 promatrača. Na izborima ima 40 predsjedničkih kandidata, od kojih dvije žene. Za provincijske vijećnike prijavilo se 3.200 kandidata, a glasačke materijale prenosi 3.000 magaraca.

Prema anketi koju je objavio američki institut, aktualni predsjednik Hamid Karzai u prvom će krugu osvojiti oko 44 posto glasova.

Iako je imao iznenađujuće snažnu kampanju uz velik odziv na predizborne skupove, njegovom se glavnom konkurentu bivšemu ministru vanjskih poslova Abdulahu Abdulahu prognozira 26 posto. Anketa predviđa 10 posto glasova Ramazanu Bašardostu i šest posto Ašrafu Ganiju, prenosi HRT.

Usprkos problemima i zastrašivanju, izbori su završili uspješno, izjavio je afganistanski predsjednik Hamid Karzai. "Afganistanski narod prkosio je raketama, bombama i zastrašivanju i izišao je glasati, to je odlično", naglasio je.