{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nisu svi Evropljani uvjereni da im je zajednički krov donio više

F
20.12.2007. u 14:30
0
0
Nisu svi Evropljani uvjereni da im je zajednički krov donio više
0
Nisu svi Evropljani uvjereni da im je zajednički krov donio više
Ispitivanje javnog mnijenja na Starom kontinentu pokazalo je da nisu svi Evropljani jednako oduševljeni životom nakon ulaska u Evropsku uniju. Posljednje ispitivanje javnog mnijenja ukazuje da su Britanci, Latvijci i Austrijaci najveći euroskeptici, dok su najveći zagovornici zajedničkog života stanovnici Beneluksa - Holandije, Belgije i Luksemburga.
Nisu svi Evropljani jednako uvjereni da im je zajednički krov donio više, izvještava iz Bruxellesa dopisnik Glasa Amerike

Bez obzira gdje živjeli i kojem kulturnom prostoru Evrope pripadali, svi Evropljani imaju velike brige u vezi s prehranjivanjem i zarađivanjem. Više od 30 hiljada širom Evropske unije odgovaralo je na ispitivanje, a većina ih plaši se nezaposlenosti, zatim inflacije dok treće mesto na rang-listi evropskih strahova pripada zajedno - kriminalu, zdravstvenoj zaštiti, imigraciji i terorizmu.

Sve su to razmišljana s kakvima stanovnici Evropske unije ulaze u 2008. godinu, ne pretjerano sigurno da naredna godina neće donijeti više briga i neprilika.

Irci, Poljaci i Litvanci su među Evropljanima najviše uvjereni da im članstvo u Uniji donosi koristi.

Kada je riječ o kandidatskim zemljama, najviše su prema članstvu raspoloženi Makedonci, s visokih 76 procenata; Hrvati sa skoromnih 36 procenata kažu, bez pretjeranog oduševljenja, da bi članstvo bilo dobro, a tek je nešto viši postotak kod Turaka - ni polovina upitanih nije uvjerena da je za zemlju najbolje rješenje članstvo u EU.

Evropljani sami, posebno oni što u Bruxellesu vode evropsku politiku, ovo i slična ispitivanja javnog mnijenja shvataju ozbiljno jer su pokazatelj raspoloženja i promišljanja stanovnika Unije, ali i činjenice nad kojima se moraju zamisliti oni što pred sobom imaju evropske planove za budućnost, izvještava VoA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: