Rusija
0

Ništa sumnjivo na "Arktičkom moru"

SRNA
Ruske vlasti saopštile su danas da nisu pronašle ništa sumnjivo na brodu "Arktičko more" ("Arctic Sea"), čija je otmica nedaleko od evropske obale ovog mjeseca privukla veliku medijsku pažnju.

Mediji su špekulisali da je brod prevozio tajni teret - oružje ili čak nuklearne materijale, pošto obična drvena građa ne bi bila zanimljiv plijen piratima.

"Inicijalnom inspekcijom na brodu nije pronađeno ništa sumnjivo. Biće izvršena detaljnija provjera u jednoj od luka na ruti kojom brod plovi", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Glavni istražitelj kancelarije generalnog tužilaštva Aleksandar Bastrikin izjavio je da će sačekati drugi pretres prije izvođenja zaključaka.

"Ovaj brod mora biti pretražen, kako u čitavoj priči ništa ne bi ostalo nerazjašnjeno. Ne isključujemo mogućnost da je na brodu bilo još nečeg, pored građe", izjavio je Bastrikin, a prenosi Interfaks.

Rusko tužilaštvo navodi da je brod, koji je sa ruskom posadom plovio pod zastavom Malte, bio otet u blizini obale Švedske.