Abu Dhabi
0

"Ništa novo" u razgovorima Abbasa i Hillary Clinton

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas izjavio je u subotu poslije razgovora s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton kako nije otkrio "ništa novo" s čim bio se pokrenuo mirovni proces s Izraelom.

"Ništa novo", izjavio je on grupi novinara i dodao da pitanje izraelskog koloniziranja na palestinskim teritorijima i u istočnom Jerusalemu blokira svaku perspektivu nastavka mirovnog procesa koji je već godinu dana na mrtvoj tački.

Da bi se mirovni proces pokrenuo, "Izrael treba da poštuje svoje obaveze, među kojim je i potpuni prekid koloniziranja", u skladu s Mapom puta, dodao je on. Ali, "problem s izrealskom vladom je što ona odbija da obustavi koloniziranje", kazao je Abbas.

"Izrael je i dalje pri svom stavu", sa žaljenjem je konstatirao Abbas dodavši da se situacija još zakomplicirala intenziviranjem političkog naseljavanja u istočnom Jerusalemu.

"To pitanje je bilo u središtu razgovora s Hillary Clinton", kazao je on dodavši da je "Jerusalem u opasnosti" i da "mir počinje u Jeruslaemu".

"Hillary Clinton je u ime američke administracije zatražila da nastavimo pregovore na temelju sporazuma koji je američki izaslanik za Bliski istok George Michell postigao s Izraelom, sporazuma koji nije predvidio potpuni prekid koloniziranja", izjavio je palestinski pregovarač Saeb Erakat.

"Obavijestili smo je da odbijamo taj prijedlog", dodao je palestinski pregovarač.