Svijet
0

Nissan gradi vjetroturbine

NINA
Nissanova fabrika u Sunderlandu u Velikoj Britaniji, spremna je započeti projekat izgradnje vjetroturbina vrijedan dva miliona funti.

Sredinom septembra postavljena je prva od šest vjetroturbina na površini veličine 750 hektara, a za razliku od drugih, Nissanove vjetroturbine će u potpunosti biti u okviru industrijske zone.

Vjetroturbine će u funkciji proizvoditi oko sedam posto godišnje potrošnje energije za fabriku, što je ušteda velike količine energije za fabriku, a smanjit će se istodobno emisija ugljikovog dioksida iz elektrana za 10.000 tona godišnje kao i drugih ispušnih plinova.

Vijeće grada Sunderlanda izdalo je dozvolu za postavljanje vjetroturbina nakon vrlo detaljne studije o izvedivosti. U obzir se uzelo mišljenje lokalnog stanovništva, kao i garanciju da će rad vjetroturbine biti strogo u skladu sa zakonom o buci.

Ostalih pet turbina, kako je najavljeno, bit će postavljeno sljedećih sedmica. Prve vjetroturbine u okviru grupe Nissan trebale bi u potpunosti proraditi krajem novembra.