{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nismo mi otvorili Pandorinu kutiju"

F
29.8.2008. u 10:46
0
1
"Nismo mi otvorili Pandorinu kutiju"
0
"Nismo mi otvorili Pandorinu kutiju"
Foto: Reuters
Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da Sjedinjene Države posljednjih godina šire "pravo sile a ne međunarodno pravo", naglašavajući da je Rusija pokušavala zaustaviti odluku o priznavanju Kosova, ali da je "niko nije slušao".
"Kada smo pokušavali zaustaviti rješenje za Kosovo, niko nas nije slušao. Mi smo govorili: ne radite to, sačekajte, stavit ćete nas u užasan položaj na Kavkazu. Šta ćemo reći malim narodima Kavkaza, zašto Kosovo može da dobije nezavisnost, zašto ovdje ne može? Stavit ćete nas u glup položaj", rekao je Putin u četvrtak u intervjuu američkoj TV mreži CNN.

"Niko tada nije govorio o međunarodnom pravu, osim nas a sada su se svi sjetili, sada su iz nekog razloga svi počeli da govore o međunarodnom pravu", kazao je ruski premijer.

"Ali ko je otvorio Pandorinu kutiju? Da li smo to bili mi? Ne, nismo mi. To nije naša odluka i nije naša politika", rekao je Putin prema stenogramu koji je objavila vlada Rusije.

Ruski premijer je rekao da postoji u međunarodnom pravu i princip poštovanja teritorijalne cjelovitosti država i pravo na samoopredjeljenje. "Potrebno je prosto dogovoriti se ipak o pravilima igre. Čini mi se da je došlo vrijeme da se to na kraju i učini", rekao je Putin.

Govoreći o prestižu Rusije u svijetu, ruski premijer je rekao da se Rusiji ne sviđa "to što se događa", ali da nije ona izazvala tu situaciju.

"A ako se govori o prestižu, prestiž nekih drugih zemalja pretrpio je veoma ozbiljnu štetu posljednjih godina", rekao je Putin, i naveo primjer SAD-a koji "širi pravo sile a ne međunarodno pravo".

Rusija je u utorak priznala nezavisnost gruzijskih separatističkih regija Južne Osetije i Abhazije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: