Dimitrij Rupel
0

Nismo krivi što Hrvatska nije otvorila više pregovaračkih poglavlja

FENA
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da je Slovenija kao predsjedavajuća Europske unije u prvoj polovici ove godine zaustavila otvaranje samo dva pregovaračka poglavlja u pristupnim pregovorima Hrvatske s EU-om, dok je za neotvaranje ostalih poglavlja čije se otvaranje očekivalo krivo to što Hrvatska nije ispunila postavljene "stroge kriterije" (benchmarks).

"Zaustavili smo samo 13. i 24. poglavlje. Kod ostalih poglavlja smo možda mogli ubrzati njihovo otvaranje, da smo imali potporu drugih država. Poznato je da je EU za otvaranje poglavlja u pristupnom procesu postavila stroge kriterije, a Hrvatska svoj dio posla nije obavila pravodobno", rekao je Rupel u utorak navečer u specijalnoj emisiji Slovenske televizije na temu slovenskog predsjedavanja EU-om u prvoj polovici ove godine.

Na pitanje da komentira ocjenu nekih hrvatskih medija da je Slovenija s mjesta predsjedavajuće članice usporavala hrvatski pristupni proces, Rupel je rekao da je ta ocjena netočna, ali da je Slovenija kad je riječ o poglavljima koja se tiču slovenskog "nacionalnog interesa" djelovala na neotvaranje nekih poglavlja.

"Kao članica morali smo štititi neke svoje nacionalne interese i u tome nismo bili jedini", rekao je Rupel za Slovensku televiziju.

Govoreći o poglavljima koje je Hrvatska do sada otvorila u pregovaračkom procesu, Rupel je rekao da je Hrvatska otvorila više poglavlja od Turske koja mnogo duže vremena pregovara s Europskom unijom u usporedbi s Hrvatskom.

"Ne treba pretjerivati (u ocjenama sporosti hrvatskih pregovora). Turska je do sada otvorila 8 pregovaračkih poglavlja, a Hrvatska 20. To je dobar rezultat. Slovenija nema nikakve grižnje savjesti što se tiče Hrvatske, ali ako je netko mislio da ćemo zanemariti važna pitanja od našeg nacionalnog interesa poput sporazuma o malograničnom prometu i suradnji SOPS i pitanje granice, onda se prevario", rekao je Rupel u razgovoru za RTV Slovenija.

Slovenija uvjetuje otvaranje pregovora o ribarstvu reaktiviranjem malogranične ribolovne zone iz vremena prije no što je ušla u EU.

Rupel je šestomjesečno predsjedavanje Slovenije Europskom unijom ocijenio uspješnim.