Ukrajinski scenarij
200

Nikšić: Dodik sa HNS-om najavljuje pravljenje novih Donjecka i Luganska na jugu BiH

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik SDP-a i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić kazao je da su sankcije koje je Velika Britanija uvela Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović "bitan korak ka zaštiti stabilnosti cijelog Zapadnog Balkana, a kao glavne krivce nestabilnosti označio je upravo Dodika i HNS.

Onima koji su uveli sankcije Miloradu Dodiku, Nikšić se zahvalio na "jasnom i odlučnom potezu", međutim prozvao je EU zbog izostanka sankcija.

"Krajnje je vrijeme da se za primjerom Velike Britanije povede Evropska unija, ali i da visoki predstavnik ispuni svoju obavezu preuzetu Dejtonskim sporazumom. Svakim danom kojim izostaju konkretne sankcije i suspenzija neustavnih postupaka iz RS-a, podržava se pozicija separatista. Izostanak sankcija znači da Dodik i ostali putinovski kadrovi svakim danom postaju sve hrabriji, bezobrazniji i oholiji u rušenju države", naveo je to Nikšić.

On ističe da Milorad Dodik svojom retorikom najavljuje "ukrajinski scenarij".

"Sad već imamo i glasne najave Dodikovih bek-vokala okupljenih oko nevladinog udruženja HNS o pravljenju novih Donjecka i Luganska na jugu Bosne i Hercegovine. Ruska zastava na Dodikovom reveru nije ništa drugo nego najava ukrajinskog scenarija", istaknuo je Nikšić.

Poentira i da reakcija na "sinhronizovano rušenje države" mora biti brza, odlučna i opsežna, odnosno da mora doći odmah.

"Evropa mora shvatiti da imamo posla s ljudima koji su zarad zaštite svojih privilegija spremni i da ugroze mir u Bosni i Hercegovini", zaključak je lidera SDP-a.