Svijet
0

Nikolić najavio da će podnijeti ostavku u parlamentu

FENA
Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Predsjednik Skupštine Srbije Tomislav Nikolić najavio je danas da će podnijeti ostavku na tu fukciju ako skupštinska većina od 126 poslanika bude zatražila njegovu smjenu s mjesta prvog čovjeka parlamenta.

"Onog časa kada budem imao dokaz da 126 poslanika u Narodnoj skupštini traži da budem razriješen, taj ću zahtjev da uvrstim u dnevni red i, prije otvaranja rasprave, podnijet ću ostavku na funkciju predsjednika Narodne skupštine", izjavio je Nikolić.

On je podsjetio da ga je za predsjednika parlamenta izabrala skupštinska većina i da bi ona trebalo da podnese zahtjev za njegovo razrješenje.

Nikolić je rekao Tanjugu da je jutros razgovarao s premijerom i liderom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom, ukazavši da ga je predsjednik vlade obavijestio da je formirana vladajuća većina u Narodnoj skupštini i da će predsjednik republike danas povjeriti mandat za sastav vlade.

"Obavijestio sam ga (Koštunicu) da u tom slučaju za sutra sazivam sjednicu Narodne skupštine, na kojoj će moći da budu donijeti zakoni o vladi i o ministarstvima i da bude obavljen izbor vlade Srbije. Time bi se završila konstitutivna sjednica Narodne skupštine", kazao je on.

Nikolić je rekao da sjednica može da bude održana najranije 24 sata od momenta kada predsjednik Skupštine pošalje parlamentarnim strankama obavještenje o toj sjednici.

"Onog časa kada dobijem od predsjednika Republike zahtjev za sazivanje sjednice Narodne skupštine, od tog časa, u roku od 24 sata, bit će sazvana sjednica Narodne skupštine", najavio je Nikolić.

On je poručio predsjedniku Srbije Borisu Tadiću da mu što prije podnese zahtjev za sazivanje sjednice, dodavši da nema smisla da ga o tome večeras obavještava.

Nikolić je naveo da poslanici mogu da održe noćne sjednice, ali je dodao da on ne bi zakazivao sjednicu koja bi počela noću.

Poslovnikom o radu Skupštine Srbije predviđena je mogućnost da predsjedniku parlamenta prestane mandat prije isteka vremena na koje je izabran ukoliko podnese ostavku, bude razriješen, ili ako mu prestane mandat narodnog poslanika.

Ukoliko podnese ostavku, predsjedniku Skupštine prestaje funkcija danom održavanja sjednice na kojoj je podnio ostavku, odnosno na prvoj narednoj sjednici ako je ostavku podnio u vremenu između dvije sjednice.

Poslovnik je precizirao da se o podnesenoj ostavci ne otvara pretres, niti se odlučuje, već se prestanak funkcije samo konstatuje i Skupština će na istoj, a najkasnije na narednoj sjednici, započeti postupak izbora novog prvog čovjeka parlamenta.

Dužnost predsjednika parlamenta, do izbora novog, obavlja najstariji potpredsjednik Skupštine

Skupština može i da razriješi dužnosti predsjednika prije isteka vremena na koje je izabran, po postupku koji je predviđen za izbor predsjednika Narodne skupštine.

Najmanje 30 poslanika može da predloži kandidata za izbor predsjednika Skupštine, a isto toliko potpisa poslanika potrebno je da bi se predložilo njegovo razrješenje.

Da bi predsjednik Skupštine bio izabran, prema Ustavu Srbije, potrebno je da za njega glasa najmanje 126 poslanika, a isto toliko je potrebno i za njegovo razrješenje.