Svijet
0

Nikola Kovač - čovjek koji je u srcu nosio Bosnu

FENA
Nikola Kovač bio je čovjek koji je u srcu nosio Bosnu, za koju je znao reći: "Tamo gdje sam ja, tamo je i Bosna", ističe Internacionalna liga humanista (ILH) povodom smrti člana Predsjedništva ILH, sveučilišnog profesora, književnika, prevodioca, kritičara, esejiste, humaniste po mjeri čovjeka i čovječanstva.

Za svoj neprocjenjivi doprinos misiji mira Internacionalne lige humanista u regionu, posebno u BiH, proglašen je humanistom desetljeća i dobitnik je Zlatne i povelje mira "Linus Pauling" sa Plaketom i Zlatnom značkom, biran za člana Predsjedništva ILH, člana Vijeća za implementaciju mira u BiH i nosilac je niza drugih funkcija u Pokretu za mir.

Akademik Kovač bio je član ekspertnog tima za izradu nastavnog plana i progrma Internacionalnog univerziteta "Philip NoeI-Baker", na kojem je u posljednje vrijeme bio redovan profesor i dekan Fakulteta za diplomaciju.

Bio je i predsjednik Komisije matičara I.U. "Philip Noel-Baker", autor programa Konferencije "Zemlje Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji" i niza drugih projekata i programa Internacionalne lige humanista.

  • Smrću akademika Nikole Kovača Pokret humanista izgubio je člana koga neće nikada nadoknaditi, niti zaboraviti, a BiH domoljuba koji ju je u srcu sa sobom odnio, kaže se u saopćenju ILH.